Pazar, 05 19th

DuNMV2aXgAArbi1

Türk Dış Politikasında Yeni Dinamikler

Prof. Dr. Yasin AKTAY

20 Şubat 1966'da Siirt'te doğdu. Baba adı Kerem, anne adı Hamame'dir.

Öğretim Üyesi Profesör; Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümünü bitirdi. Yüksek lisans ve doktorasını aynı üniversitede yaptı.

Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümünde görev yaptı. ABD'nin değişik üniversitelerinde araştırmalar yaptı, dersler verdi. Çok sayıda bilimsel kitap, makale ve bildirileri bulunmaktadır. Çeşitli dergilerin editörlüğünü yaptı. TÜBA Üyesidir. Köşe yazarlığı yapmaktadır. 2010 – 2014 yılları arasında Stratejik Düşünce Enstitüsü’nün başkanlığını yapmıştır.

Eylül 2012’de AK Parti 4. Olağan kongresinde MKYK üyesi seçildi. 2014-2015 yıllarında AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

25. ve 26. Dönemde Siirt Milletvekili seçildi. Parlamentolararası Birlik Türkiye Delegasyonu Başkanlığı yaptı. Türkiye-Katar Parlamentolararası Dostluk Grubu başkanıdır.

2016-2017 yıllarında AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü olarak görev yaptı

Ak Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve 25. ve 26. Dönem Siirt Milletvekilidir

Çok iyi düzeyde İngilizce ve Arapça, orta düzeyde Kürtçe bilen Aktay, evlidir.

YAYIMLANMIŞ BAZI KİTAP VE MAKALELERİ:

$1-          Önce Söz Vardı: Yorumsamacılık Üzerine Bir Deneme (E. Göka ve A. Topçuoğlu ile, Vadi, 1995)

$1-          Postmodernizm ve İslam, Küreselleşme ve Oryantalizm (A. Topçuoğlu ile, 1996)

$1-          Din Sosyolojisi (M. Emin Köktaş ile Vadi, 1998)

$1-          Türk Dininin Sosyolojik İmkânı: Alevilik ve İslam Protestanlığı (İletişim, 1999)

$1-          Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce: İslamcılık (İletişim, 2004)

$1-          Küresel Kentleşme: Konya Örneği (Konya SAM, 2006).

$1-          Tarihbozumu: Tarih Sosyolojisi ve Tarih Bilinci (2010)

$1-          Türk Sosyolojisinin Tarihine Eleştirel bir Katkı (Küre 2010);

$1-          Türkiye’de Ortak bir Kimlik Olarak Ötekilik (2010)

$1-          Korku ve İktidar: Komplo Üretimi ve elit Tahakkümü (Pınar, 2010)

$1-          Karizma Zamanları: 28 Şubat’tan 27 Nisan’a AK Parti ve Türk Siyaseti (2011)

$1-          Culture and Politics in the Changing Middle East) edited by Yasin Aktay, Pakinem al-Sharkawy, Ahmet Uysal (Ankara: Institute of Strategic Thinking, 2012).

$1-          Culture and Politics in the New Middle East, edited by Yasin Aktay, Pakinem al-Sharkawy, Ahmet Uysal (Ankara: Institute of Strategic Thinking, 2012).

$1-          El-Thaqafatu ve Dirasatu’l Sharkqul Awsat: A’mâlu’l Mu’temer al-Arabî-alTurkî el-evvel li’l ulum al ijtimaî (Arabic. Cultural and Political Studies in the Middle East: 1st Arab-Turkish Congress in Social Sciences, selected papers) Vol 1, 2, editors: Yasin Aktay, Pakinem al-Sharkawy, Ahmet Uysal, (Ankara: Institute of Strategic Thinking, 2012).

$1-          State Justice and Youth, Edited by Yasin Aktay, Birol Akgün, Ahmet Uysal, Faouzi Bendridi 3rd Arab-Turkish Congress in Social Sciences, selected papers (Ankara: Institute of Strategic Thinking, 2013)

$1-          El-devletu ve’l adeletu ve’l-şebab, editörler: Yasin Aktay, Birol Akgün, Faouzi Bendridi, Ahmet Uysal, , (Ankara: Institute of Strategic Thinking, 2014)

$1-          State Justice and Youth, edited by Yasin Aktay, Birol Akgün, Faouzi Bendridi, Ahmet Uysal, (Ankara: Institute of Strategic Thinking, 2014)

$1-          Devlet Adalet ve Gençlik, editörler: Yasin Aktay, Birol Akgün, Faouzi Bendridi, Ahmet Uysal, Stratejik Düşünce Enstitüsü, Ankara (2014)