SASGEM

Cuma, 05 10th

Last updatePz, 27 Eyl 2015 7pm

Bilgi ve Zihinsel Altyapısı

Açıklama

"Bilgi ve Zihinsel Altyapısı"

afis2kucuk

Prof. Dr. Alparslan AÇIKGENÇ

Yıldız Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi

 

Konu

"Bilgi ve Zihinsel Altyapısı"

İnsan davranışları, insan iç dünyasından neş'et etmektedir. Buna göre her davranış bir zihinsel altyapıyı varsaymaktadır. Bilgi de davranış gibi zihinsel bir çerçeve üzerine bina edilir. Bu zihinsel çerçeve bilginin altyapısını oluşturmaktadır. Bu alt yapı insan zihninde olduğuna göre tamamen kavramsaldır. Bilginin altyapsını oluşturan bu kavramlar nelerdir, mahiyetleri nedir ve hayatta insanı nasıl yönlendirir gibi önemli konular ele alınarak “bilginin zihinsel altyapısı olarak” başlığı altında sunulacaktır.

Biyografi

Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç

1952 yılında Erzurum’da doğdu. Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi’nde tamamladı (1974). Yüksek lisansını Üniversity of Wisconsin’de (1978) ve Doktorasını The University of Chicago’da (1983) yaptı. 1983 yılında ODTÜ Felsefe Bölümü’nde göreve başladı. 1984’de Yardımcı Doçent, 1987’de Doçent ve 1993’te Profesör oldu. 1985’de Chicago Üniversitesinde, 1995-99 arasında Malezya Uluslar arası İslam Düşüncesi ve Medeniyeti Enstitüsü’nde görev yaptı. Fatih Üniversitesi öğretim üyeliğinden sonra; halen, felsefe bölümünde öğretim üyesi olarak ders verdiği, Yıldız Teknik Üniversitesinde Sosyal Bilimler Enstitüsü müdürlüğü görevini yürütmektedir.Çok sayıda makalesi yanında, Bilgi Felsefesi(1992), Being and Existence in Sadrâ and Heidegger: A Comperati ve Ontology, (Kuala Lumpur, 1992); Kavram ve Süreç olarak Bilginin İslamileştirilmesi (1998) isimli kitapları yayınlandı.

 

Ayrıntılar

TARİH : 23 EKİM 2013 , ÇARŞAMBA

SAAT : 13:00 - 14:30

YER : KONGRE MERKEZİ , SALON 1

Haber

Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi (SASGEM) tarafından “Bilgi ve Zihinsel Altyapısı” semineri düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç, SAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Bilen ile bazı akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Seminerde konuşan SAÜ Rektörü Prof. Dr. Elmas, kendi değerlerine bağlı, dünyayı tanıyan öğrenciler yetiştirmek amacıyla eğitim sistemlerini sürekli geliştirdiklerini belirterek, dünyanın her yeri ile akredite olabilecek bir eğitim sistemi kurmaya çalıştıklarını ifade etti. Rektör Elmas, “Bu projeye son derece güveniyoruz. Bu seminer, öğrencilerimizi geleceğe taşıyacak, entelektüel bilgilerini artıracak ve liderlik yeteneği olan gençlere bu yetenekleri kazandıracak ortamı hazırlayacak seminerler dizisinden bir tanesi. Bundan sonraki dönemlerde daha farklı aşamalarıyla bu süreci sürdürmek istiyoruz” diye konuştu.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği seminerde “Bilgi ve Zihinsel Altyapısı” konulu bir sunum yapan Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Açıkgenç de, bilgi konusuyla en fazla ilgilenen medeniyetin İslam medeniyeti olduğunu ve İslam medeniyetinin bilgi temeli üzerine kurulduğunu ifade etti. Bilgiyi ifade ederken genelde düşünceyi gerçekleştirme yetisi anlamına gelen akıl kelimesinin kullanıldığını fakat bilginin zihinde olduğunu anlatan Açıkgenç, “Zihin içinde akıl da var, hayal de var, hafıza da var. Bilgi insan zihninde bulunan kavramsal manalardır. Zihnimiz bilgiyi işlemek için çeşitli altyapılara ihtiyaç duyar” diye konuştu. Zihnin bizim irademiz dışında son derece programlı bir şekilde çalıştığını ifade eden Açıkgenç, şöyle devam etti: “Zihnimiz günlük hayatta kullanmak için bilgi üretir. Zihinsel altyapı, davranışlarımızın temelindeki unsuru oluşturur. Zihinsel altyapı en önemli olarak eğitim ile verilir. Zihnimizle ilgili bilgi yapısı, insani değerler, hayat değerleri gibi unsurlar sonucunda dünya görüşümüz oluşur. Batı medeniyetinde bilgi güç olarak kullanılabilir ancak İslam medeniyeti ise buna izin vermez. İslam medeniyeti adaleti güç olarak kullanır. Bunlar bizim zihinsel altyapılarımız sonucunda oluşur. İslam medeniyetinde bilgiyi para kazanma yolu olarak kullanamazsınız.”

 

Kaynaklar:

  1. http://www.haber.sakarya.edu.tr/manset/"bilgi-ve-zihinsel-altyapisi"-semineri/
  2. http://www.haberler.com/sau-de-bilgi-ve-zihinsel-altyapisi-semineri-5212620-haberi/
  3. http://www.sakaryahalk.com/11864-bilgi-ve-zihinsel-altyapisi-semineri-haberi.html 
  4. http://www.aksamhaberleri.com.tr/bilgi-ve-zihinsel-altyapisi-semineri.html 
  5. http://www.sakaryarehberim.com/others/haber-saude-bilgi-ve-zihinsel-altyapisi-semineri-verildi-181702.html

 

Geri dön

Anasayfa ARŞİV Bilgi ve Zihinsel Altyapısı